pondelok 30. apríla 2018

CELOVÍKENDOVÝ POBYT SO SVÁMIM VISHWAKURUNANDHANANANDOM od 20. - 22. 4. 2018



Takmer v srdci Slovenska, v krásnych Strážovských vrchoch za Prievidzou, v horskom hoteli Magura (obec Chvojnica) sme sa stretli, aby sme spoločne strávili víkendový pobyt, upevnili vzťah k nášmu milovanému guruovi a znova pocítili súdržnosť rodiny Bhakti Marga Slovensko. 



Cestovali sme z diaľav aj z blízka, zo Slovenska aj z Čiech, aby sme sa mohli zas a znova ponoriť do hĺbky našej sádhany, pocítili tú nekonečnú lásku a starostlivosť, ktorou nás dennodenne gurudží obdarováva. Svámí Vishwakurunandhanananda nám dokázal vyčariť úsmev na tvári, povzbudil a potešil nás vždy keď sme to potrebovali. Jeho blúdivý pohľad, ktorý si nás vždy našiel, aby nám aj bez slov povedal, že sme milovaní, sa hlboko dotýkal našich duší. Svámí Vishwakurunandhanananda pricestoval do hotela už v piatok, kedy sme ho vrúcne s láskou privítali a zažili s ním prvý kurz víkendu – Kurz púdže. Veľmi intenzívny kurz nám napovedal, ako si vybudovať vzťah k jednotlivým božstvám vďaka prekrásnemu obradu, ako priviesť myseľ späť k Bohu, a tak zažívať jednotu v každodenných činnostiach. 



Účastníci víkendu postupne prichádzali a krásne zvítania vyvolávali pocit, že tento víkend naplní nielen naše očakávania, ale aj zápisníky, SD karty a hlavne naše srdcia. Chodbami sa ozýval aj detský smiech, pretože tentoraz bol náš víkend ešte výnimočnejší ako tie ostatné. Dokonalý program, ktorý bol pripravený aj pre detskú posádku, dokázal vyplniť voľný čas deťom, pre ktoré sa tento víkend stal nezabudnuteľným zážitkom. Detská púdžá, OM Chanting, maľovanie Šrí jantier, ale aj spev mantier, priviedol deti na cestu, ktorou ich rodičia každodenne kráčajú, na cestu, ktorú žijú a tak mohli pocítiť hlboké spojenie so svetom, ktorý mohol byť doteraz pre ne len cudzím. Tieto krásne zážitky, ktoré si deti odnášali domov, budú prežívať v svojich srdciach každým dňom a nadobúdať hĺbku každou ďalšou skúsenosťou. Kurz malých kuchárov, hravá angličtina, spoločný rozprávkový večer, ale hlavne začlenenie detí do dospeláckeho programu spôsobilo, že nadšenie bolo na oboch stranách a prinášalo uvedomenie, že deti sú súčasťou našich životov a zapojenie ich do našich aktivít prináša radosť a lásku každému z nás.


Nasledujúce dni boli krásne intenzívne a niesli sa v duchu jari. Akoby sa človek začal prebúdzať z dlhého zimného spánku, zrazu počuje tú radosť života, spev vtákov, ktorí od rána vyludzujú tak nádherné tóny, vôňa zobúdzajúcej sa prírody, slnečné lúče, ktoré pošteklia naše tváre. Prichádzalo pochopenie, blaženosť. Mnohé tváre neostali suché počas tohto víkendu. Dojímavé verše zo Šrí Gurugíty a spolupráca, ktorá nám priniesla vzájomné zblíženie, nám ponúkali možnosť vidieť rôznorodosť názorov a vnímania. Cvičenie, ktoré nás učilo čítať medzi riadkami, prekonať samých seba a predstúpiť pred celý kolektív, nám dodalo odvahu a silu pokračovať na našej ceste, vzdelávať sa a žiť naplnený život. Silné pocity, ktoré každý verš priniesol, každá Svámiho nádherná reč a vysvetlenia či pochopenia našich dojmov, nám otvárali cestu, o ktorej sme ani netušili. Cestu za hranicami nášho poznania, cestu pokory a lásky, cestu naplnenia. 


Poobedné hry, ktoré prepájali naše srdcia a stužovali rodinu Bhakti Margy, boli plné smiechu a šťastia. Naše telá sa dokázali zregenerovať, osviežiť a vychutnať si prekrásne prostredie okolia hotela, vychutnať si prítomnosť Svámiho Vishwakurunandhananandu. 

Práve jeho motivácia a starostlivosť nám dodali odvahu vrhnúť sa do hier s celou našou dušou, a tak sme sa pristihli, ako beháme s balónmi pritisnutí na našich priateľov, hráme divadlo, aby sme predostreli nádherné príbehy z dávnych dôb, smejeme sa, doslova žiarime láskou. Tímová práca nám priniesla ovocie, také aké môže priniesť len sám Boh, to najsladšie, lásku. A potom keď sa dosmiala aj tá posledná tvár, ale úsmevy zostávali, Svámí mohol pokračovať v šírení posolstiev a my sme pohľadom upriameným akoby nasávali všetko, čo sme v tej chvíli dokázali pochopiť, všetko, čo sa nás dotklo a zanechalo v našich srdciach hlbokú ryhu.


Sobotný večer bol výnimočný oslavou 1001. výročia narodenia zakladateľa našej duchovnej línie Šrí sampradáje, Rámánudžu áčárju. Silná kalaš púdžá a jadžňa pod hviezdami, ktorá bola jej súčasťou, vytvárali dojem, že žijeme v dávnych mystických dobách a sen sa stával realitou každým priloženým polienkom či trieskou do ohňa.



Večerné spevy, láskavé rozhovory so Svámim, ale aj spoločne strávené chvíle pri pestrom vegánskom jedle, dotvárali celú atmosféru tohto výnimočného pobytu.
Ak by sme chceli vyjadriť pocity, ktoré sme prežívali a ktoré zotrvali v našich srdciach, zostalo by iba ticho, pretože v našom jazyku neexistujú slová, ktoré by mali podobu toho, čo sme dokázali zažiť a precítiť počas týchto dní.
Všetko sa deje iba z milosti nášho milovaného gurua, tak ako toto stretnutie. Žiadne dary, nedokázali vyjadriť našu vďaku, ktorú sme pociťovali z príchodu tak vzácneho hosťa, akým je Svámí Vishwakurunandhanananda.

Džai gurudév!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára